Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, May 23, 2011

salleh ku dh 12+9 bulan!

alkisahnye fahry dh terlalu lewat utk imunisasi utk !*bulan
dh dpt apoinmen je
skali nurse mengong ke hape
dia bg aku date kene ari ahad
mmg tak bukak la kliniknye
*since aku mmg pengunjung setia klinik kerajaan*
takpe ke lambat sgt
anyway dh dpt apoinmen balik rabu nie
kpd sesiapa yg nmpk aku kat klinik ari rabu, jgn plak kuar gosip baby no.2 yea
aku dh terkena dh 2kali
kaki gosip ramai kat ofc nie

Lilypie Second Birthday tickers

lame juge tak buat entry pasal salleh yea
ini budak suda makin bijak
sampai mama&ayah pon kadang2 tak terlayan dia punye 'akal'
baru punye style
masuk je dlm keta mesti nak dengar lagu maher zain
sebelum nie demam lagu InsyAllah je
skang lagu lain plak dh
for the rest of my life
memule dia cakap ape benda
sumtnhg mcm 'nk main bola'
pehtue ayah dia perasan ropenye nak lagu tue
hahaha
anak aku layan lagu omputeh ngan arab je yea
dia boleh nyanyi lalagu tue dlm version 'baby-languange'
lum ade an nk record sbb kalu kuar henpon je mmg tak nyanyi dh
lg satu zikir2 indahnye iman tue pon ada la one or two yg dia dh boleh ikut
and nyanyi balik
lagi dh boleh sebut 'bismillah-rohman-rohim'
agak fluent jugak dia sebut tue
how amazing anugerah Allah kepada kami
Alhamdulillah

cranky tue biase ar
masih taknak ngan org
jinak2 merpati fahry nie
boleh babai, boleh shake-hand tp dokong ikut mmg NO!
dh pandai ngade2 kalu nak sesuatu n tak dpat
pandai amek ati jugak tue
panggil 'mama' ngan 'ayah' lembut je suare dia
lembut gigi dari lidah
ikut sapa la tue
ade satu perangai ikut aku
'kedeks'
mintak brg je dia jwb 'tak boleh tak boleh tak boleh'

makan + minum fahry dh makin OK
dia takmo makan suap kalu kat rumah
nk mkn sendiri
mule2 dulu lg byk terabur kat lantai dr masuk mulut dia
seb baikla beli kusi IKEA tue
mmg sgt membantu
harinie lg byk masuk mulut dr terabur kat lantai
psikomotor dh makin baik
bagus boleh makan byk
susu menten lg ngan ANMUM
baru2 nie kan ANMUM buat kempen tiada gula tambahan kan
gula mmg takde, tp harga ada tambah
biase setin dlm 55-58 mcm tue, sudah naik sehingga 79
pehtue promo 73, n baru2 nie nmpk kat econsave 68.9
aku menten je la anmum, itupon bile promoter tue explain mmg harga ada naik
tp dia dh kecikkan scoop

mean dulu 4 scoop 38g - setin 1700g - boleh 45X minum - 1.30sen
now 4scoop 28g -setin 100g - dpt 57X minum - 1.30sen

sampai mcm tue sekali aku kire
haha
kesimpulannya same je la pon kan







7 comments:

Farha said...

hai kak nozie - nak tumpang tanya sekejap - so kalau Anmum naikkan harga tapi scoopnya dah kecik...what does it mean? Krn harga baru - differencenya memang banyak so ini marketing taktik ke? ai yo...pening lah I..

Nozie Yusof said...

dulu setin 58/1.7kg kan, pehtue skang harga dh 73/1.6kg. kalu 1.7kg tue dpt la 45 kali minum. now 1.6kg dpt la 57 kali minum sbb scoop dia dh kecik dr 38g jd 28g...
nie kalu guna teori matematik

Farha said...

sori kak nak tanya lagi- kalau scoop dah kecik, mmg dapat lagi kali minuman, so bagimana jelaskan harga yang sudah naik? Ini yg kelirukan saya....sori ya

~n0rliza 0thman~ said...

aliff pun dah lambat utk imunisasi yg last tu hehe.. terlupo den hehe..

mak ai ko nye calculation utk susu dasat gak eh..kagum aku.. masa husna dulu aku tak de la kira cam ni hehe..

Nozie Yusof said...

haruslah kira sbb byk sgt naik naiknye..kire reasonable la harga naik tp sbnrnye consume siket ja

camno den nk memahamkan adik farha nie eh? ermm..scoop kecik mean skang kuantiti utk bancuh sebotol susu dh sikit. kena terer math jugak nie dik

Nozie Yusof said...

dulu
1.7kg sekali minum 38g = 45 kali minum
harga setin RM58 bahagi 45 kali minum dpt la RM 1.21 sekali minum

now!
1.6kg sekali minum 28g = 57 kali minum
harga setin RM73 bahagi 57 kali minum dpt la RM 1.26 sekali minum

Farha said...

TQ kak - skrg dah clear dah. .....TQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails