Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 14, 2010

kontroversi ESQ 165

sungguh ironi minggu lepas
aku dpt memo pegi esq ari isnin
aku ade pernah dengar senior officer JKR pernah pegi
yg aku dengar dorang menangis2 la mase tue
aku rs yg executive tue
at first aku ingt esq nie kursus motivasi yg tipikal
mungkin cara penyampaian je lain
aku expect ayat dia lebih menarik dr HM Tuah Iskandar [i likeeeee......]

hari selasa seperti diarahkan aku pon pegi la kat dewan SS kat KD Pelanduk
perasaan?
sama mcm pegi kursus2 lain
pegi mcm gelas kosong
dr JKR TLDM ade la dlm 10 org
yg lain2 tue ramai navy la, pegawai n staf
ade la kenal jugak
kwn papa n asrol hasben syafinaz-mamasyauqina[tokey tudung aku]
masuk dlm dewan aku nmpk la 2 org trainer, sorang mcm cina sorg lg melayu tp mmg nerd gile ar muke dia
kene jwb soklan survey n dia tnye ape yg aku tau psl ESQ
aku jawab AIR MATA
then dorang strt ngan ESQ overview
mati2 aku ingt ESQ nie made in Malaysia
ropenyer dr Indonesia diasaskan oleh Dr. Ary Ginanjar Agustian[glemer mamat nie skang....]
dh habis overview dorang gelapkan dewan [sepanjang kursus nie mmg terang gelap terang gelap aje lah dewan nie]
peserta kursus tak dibenarkan membuat rakaman secara audio @ video semasa kursus berjalan
bile dewan gelap
kat depan ade 2 skrin besar
dengan berlatar belakangkan 2 skrin besar n gambar sunset @ sunrise
ade org berdiri kat depan skrin sambil
baca tafsiran surah as-syams
[dia nie ketua trainer ~ pak arief]
mmg dramatik habis la mase tue
kandungan kursus aku tak boleh nak citer byk kat sini
aku bukan la pndi sgt bab-bab rohani nie
apatah lagi bab akidah yg aku tau asas aje

yg jd ironi being me yg kepochee aku post la smthing psl esq kat FB
[first day sessi air mata mmg byk sekali....]
tibe2 dpt komen esq dh kuar fatwa haraam
makcik kepochee terkejut la
pastue byk la komen kat FB
aku bace je lah
termasuk la asben aku
after reading all comments
i choose to experience the journey
nnti kalu dh haramkan 1 malaysia langsung tatau pulak kan
nak tau juge ape yg membawak kepada haram oleh mufti KL tue
kalau tak pegi, tak rasa sendiri mungkin aku cume tau tuduh melulu saje

after all
boleh agak la part mane yg membawa kepada pengharaman
ESQ yg aku pegi nie basic training je ~ 1 star
ade lg byk star lg atas tue, paling tinggi 5 ke 6 mcm tue
sebelum rehat mmg dia akan buat sessi air mata
trainer akan provoke peserta sampai nangis mengongoi bak kata paknil mase komen shahir dlm AF8[tibe2 plaks..]
suara trainer mmg menggerunkan
ade suara trainer yg sayu smpi rase nak nagis bile dengar suara dia
provokasi yg melampau jugak ar
tp kan yg pegi nie sume askaro yg biase di provoke, tue la sbbnye dorang terpaksa provoke habis-habisan
dh swing maximum pon ade yg masih tenang
tp jujurnya 'tiada paksaan dalam islam'
realitinya kalu keikhlasan tue tak ada provoke mcm mana pon, bergelen2 air mata pon keluar, ikhlas tak ada pon tak guna

ade pro n con
ade juge keraguan
untuk yg kali ini aku ambil yg positif
tidak la semua yg membawa kepada kemusnahan
mungkin perlu lebih penelitian

hari ini majlis fatwa kebangsaan nak buat keputusan
marilah sama kita dengar yea

73 PINTU 73 JALAN
YANG SAMPAI HANYA 1 JALAN





1 comment:

Anonymous said...

Assalamu'alaikum...

Buat julung kalinya dibawakan ke Malaysia !

ESQ Parenting Seminar
"Better Parenting for a Better World"

Pada 10/10/10 (Ahad)
di SACC, Shah Alam
akan dibawakan khas oleh Pengasas Model ESQ, Dr.(H.C.) Ary Ginanjar Agustian..
(Penerima pelbagai anugerah dalam bidang pembangunan dan pembentukan karakter)

Harga : RM740
Promosi : RM1180 utk suami&isteri (2 org) - terhad hanya untuk pasangan sahaja
Untuk : Ibu, bapa, bakal ibu, bakal bapa, pendidik dan mereka yang berumur 18 tahun keatas dan yang ingin mengenali dan mengeluarkan potensi fitrah manusia yang luar biasa.

Apa yang akan anda dapati dari seminar ini ialah :

(i.) Fahami peranan & tanggungjawab sebenar sebagai ibubapa yang menjadi faktor utama pembentukan dan perkembangan personaliti anak.
(ii.) Ketahui bagaimana cara untuk mendorong kecemerlangan karakter & potensi diri anak yang mungkin selama ini tanpa disedari kita telah menghalang anugerah Yang Maha Esa ini pada mereka.
(iii.) Pendidikan anak tidak cukup hanya sekadar intelektual, maka singkaplah bagaimana cara untuk mencemerlangkan sumber emosi dan spiritual anak
(iv.) Penyatuan perbezaan pasangan dalam mendidik anak.

''Berikan yang terbaik buat permata hati.. Ibubapa cemerlang dambaan setiap insan''

Untuk pendaftaran dan informasi lebih lanjut tentang training ESQ, sila hubungi ESQ di talian: (03) 7728 1650 / 7725 1651,

Terima kasih.

Wassalam..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails