Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, August 9, 2012

jauhkanlah dr bersangka buruk

ada satu ketika dengar perak.fm
ada sesi soal jawab pendengar dgn ustat
tak ingat ustat siape tp yg pasti ustat nie sgt hikmah dlm memberi jawapan
pendengar tue tanya kat ustat 'perlu tak imam solat terawikh mengingatkan jemaah yg buat terawikh 8 rakaat utk menunaikan solat witir sebelom balik ke rumah. dikhuatiri bila balik rumah depa nie xbuat pon solat witir'
pendengar bertanya dalam nada sinis
aku sbg manusia biasa terdetik jugak dlm hati 'pakcik nie sengaja nk bgtau org ramai yg dia buat 20 ke?' astaghfirullah
lepas tue ustaz pon jawab dgn cara yg sgt hikmah
dia explain solat terawikh & witir tue solat sunat yg mcm mana
bg mnjawab soklat pendengar tadik
akhir skali dia kata 'jgn la bersangka buruk dgn jemaah yg buat 8 rakaat tp xbuat witir kat masjid. mungkin dia buat solat witir kat rumah. jgn la kita mengadili jemaah lain bdasarkan apa yg kita nampak dgn mata kasar. mungkin jemaah ada keperluan lain itu sebab dia hanya buat 8 rakaat shj'
ntah2 jemaah yg blik sbb dia mengantuk sgt2 sampai tak tertido masa solat
agaknye dia balik tdo sekejap pastue tgh malam bgn balik sambung beribadat
xkan nk bgtau sumeorang dia buat camtue

saje je buat entry mcm nie sbb hari ini byk sgt post kat wall about mereka-mereki yg beratur kat BR semata2 utk 1 scoop eskrem
xsemestinya depa yg beratur tue xmerebut pahala di bulan Ramadhan
myb depa buat amal ibadat selepas depa beratur kat BR
malam kan panjang
aku rasa tak pelik lah kalau org sanggup beratur semata-mata utk BR yg free
konsep dia sama kalau SOGO/jusco buat member day
xkire kaum melayu, cina, india semua tunggu depan pintu sogo awal2 pagi sbb nk pastikan depa dpt shopping dgn harga terbaik
terus terang aku pon xpernah rasa eskrem BR nie, kek eskrem BR nie pon aku xpernah rasa
(haruslah pegi merasa sendiri ok)
jadik utk org yg xberapa nk mampu nk beli eskrem nie sndiri, myb time nie ar depa nak menikmati kesedpan BR nie
nak beli xmampu, amik la kesempatan ini
apa nak malu plak? mme dorang bg free. lebih baik dari mencuri
jd bersihkan lah hati dari bersangka buruk
tak semua manusia sama

ini cuma pendapat aku sbg rakyat marhaein yg tak sempurna
selamat beramal

1 comment:

norinaomar said...

setuju..sama dengan konsep sentiasa lihat kebaikan orang lain, jangan lihat kesilapan atau kelemahannya..Insya Allah hati akan lebih tenang

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails