Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, August 4, 2010

birth story 20082009

BEWARE OF THIS 'PANJANG GILE' ENTRY
MOOD BLOGGING TGH MARI.....

blog hop blog mama-glam n ninie
dua-dua ada entry pasal birthday baby
hee hee
fahry coming soon
ikut bulan hijrah 2 days before ramadhan
ikut bulan omputeh 20 ogos
nak celeb yg mane?
memandangkan yg 20 ogos tue dlm bulan pose
aku plan nk celeb yg bulan hijrah
which is 9 ogos
tapi.....
9 ogos aku baru habis BTN
huhu

sempena bulan birthdya my son
rase2 arine nk story psl my 'labour-room' experience
dh nm masuk setahun baru nk citer ape kess??!!

due date aku 14/8/2009
aku start cuti 3 hari awal mcm tue
sbbnye aku dh tak larat dh nk bwk badan aku g kije dll
ASBEN AKU SUPPOSE KENA REPORT DUTY KAT LUMUT 20/8
dia as usual udah kelam kabuts le
yg bestnye seminggu seblom repot duty dia dh cuti
so kitorang same2 la cuti
family mentua aku dh berkampung dh kat umah aku
so penuh la jugak umah aku yg sekangkang kera mase tue
aku sepatutnya kena bersalin jugak 15 ogos tue sbb aku ade history turun darah mase 7bulan++
tp mase check-up aku pada 11/8
doc kat tang-lin tue kata kalu tak ade ape sign or problem
tunggu aje lah smpi ade contraction
mase nie actually aku byk kena buat test itu ini
aku pon tak pham..last2 aku uat bodo jer
padahal aku dh cakap doc kat GHKL dh advice utk bersalin jugak 14/8
dio takmo kuar surat refer kat hosp
tk buleh la aku nk pandai2 kan

16/8 - aku perasan mcm ade air2 sikit turun
tp x byk
aku bgtau kat asben aku
dia trus ajak g hospital
sebenarnya asben aku kalau boleh nk aku bersalin seblom dia kene repot duty
situation tergantung mcm tue je
dia pon tak senang duduk
kang kalu dia otw dh ke lumut tibe2 aku nk bersalin plaks
dah kena patah balik pulak
aku g hospital ampang
trus g kat tempat yg chck ctg n bukaan
tak ade lg contraction
lum bukak lg
blood pressure pon ok
baby pon ok
so balik la aku umah lg
sekali lg aku mention GHKL advice aku bsalin on-time
tp x dapek jugk

dr start aku cuti, kije aku ari2 ngan laki aku
berjalan sana sinun konon2 nk bg senang bersalin
ari2 aku kuar
g jalan TAR, sogo, uptown, downtown
mane agi sume aku redah
18/8 hari aku weekly checkup kat tang-lin
kali nie aku jumpe doc yg selalu aku jumpe
nurse check BP aku mase nie dh tinggi - 148 rasenye
tue yg nurse suh jumpe doc
bile doc bace buku merah aku yg dh mcm belacan tue
then dia pasan aku sbnrnye kene bsalin on-time
aku ckp la doc laki tue kata x pyah
hosp pon takmo terima kalu aku g bogel2 tadek surat

hosp bag mmg sume ade dh kat dlm keta
maka kami terus pecut g hospital ampang
tp kali nie instinct aku kata, kali ne konpem kena admit
kat depan hosp ampang ade mcD
since aku try nk conceive + peknen 9bulan++ aku mmg tak minum air gas
aku cakap ngan asben aku nk minum coke before bersalin
amek ko 2ble cheese burger 1 set besar punyer
habis!!

aku pegi balik kat tempat chck CG n bukaan aritue
tp kali nie ngan surat refer dr tanglin
aku konpiden siket
dh ade pengalaman kan
dh bukak 1 cm tp blood pressure aku mencanak2
168!
aku kan sengal buih kekadang
ngape dorang nie kelam kabuts
aku tak rase ape nie
ropenye dorang prepare nk caesar sbb BP aku naik byk sgt
so konpem la admit nk monitor BP
sykur BP aku tak terus naik
kena induce la plak
sbb purposely aku nk masuk wad aku kena bsalin on-time kan
asben aku pon lega la, tak payah la g lumut dulu
ade excuse bini nk bersalin
report duty pas aku bersalin

19/8 tue strt la proses induce
mak&abah aku dh smpi dt muar
sebelum nie aku tak dpt byg proses chck bukaan tue mcm mana
kepada mak-mak yg dh ade experience tue dh tau kan
so bygkan bape kali aku ulang alik g klinik n hosp
bape kali aku chck bukaan tue?
campur yg aku bleeding ms 7 bulan
dh mcm2 doc yg chck bukaan
laki pompuan, hitam putih sume ade
aku dh tak boleh nk elak
huu...
induce pon sama, aku ingtkan induce tue injection ke, masuk air ke
ropenye masuk tablet ikut jln kuar baby
[utk yg tatau induce mcm mana...]
1st dose masuk pg subuh
sampai tengahari masih mcm biase
myb ade mild contraction yg aku pon tatau itu la contraction
masuk 2nd dose tengahari
masih lg same mcm tadik
3rd dose kena masuk next day so kena la tunggu esok sambil tunggu kalu ade sign mlm nie ke ape

aku dok kat wad kelas ekonomi je mula2
mcm pe'el aku nmpk
bersilih ganti org kuar masuk
muke masing thn sakit nk bersalin
aku tgk je lah smbil bygkan diri sendiri
tp lepas yg 2nd dose aku dpt dok bilik yg privasi sket tue
sejuk yg amats smpi ke tulang aku rase
bestnye rase mandi air suam
almaklum kat hosp kerajaan, suami cume boleh teman bile dh masuk labor room
start tgh mlm tue aku dh trase mcm senggugut
contraction dtg dan pergi
terpakse la lyn contraction sorang diri
kejap2 aku panggil nurse sbb lame2 aku tak tahan
nurse chck bukaan dia kata 4cm itu pon tebal lg
betol la sakit nye Allah saje yg tau
mase nie tingat dosa ngan suami, mak ayah, mcm2 lagik..MATI
naseb baik jugak aku boleh tidur mase contraction tue hilang jap
asben aku tido kat dlm keta je lah
kejap2 sms/call aku tanye ok ke tak
naseb baik la sms/call
boleh mendatangkan marah jugak sbb asyek tanye je kan
lame2 aku ckp jgn tnye je boleh
sakit mmg sakit nie

subuh 20/8 doc dtg check bukaan dh 8cm
doc pecahkan ketuban
serius aku tak pasan dia buat camner sbb aku tgh tahan sakit yg amat sgt
ngan masuk kan ubat berak kot
yg nie specialist kot
aku dok ats wheelchair n terase la air ketuban tue kuar ngan byknye
tibe2 aku nmpk asben aku kat dlm wad
wah!! rase lega n gumbira
tadik aku siap pesan ngan asben aku bwk teh-o panas
mmg dia bwk teh-o panas dlm botol kaca lagi
nikmatnye rase time sakit2 tue dpt teh-o panas
aku masuk labor room kul 8pagi
barula dpt lyn contraction ngan suami ku
aku mmg dh tguling sana tguling sini
sementara nk tunggu 10cm
aku dh sedut gas byk dh time nie
mungkin tahap gelupur aku tue mmg tinggi
nurse tue kata kalu nk epidural bukaan dh 8cm

yg aku pasan dlm labor room nie ramai benor manusia
doc ade 4 org, nurse 2 org
2org doc yg baru yg chck aku mula2 dulu
pastue sorang doc melayu mcm supervisor yg 2 org td
ngan doc cina yg pecahkan ketuban aku tadik
tp doc pompuan yg ready nk menyambut baby mase aku ngan push
selepas byk kali cubaan aku push
baby takmo kuar jugak
makcik yg push nie sudah letey
yg doc melayu nie dok psycho aku mcm aku tak push pulak
penat dh nie
pastue doc cina lelaki yg pecahkan ketubn tue kata dia nk vacuum
dia suh aku bantu mase dia redy nk vacuum
ready next contraction n push!
sekali sahaja syukur Alhamdulillah
20082009/1127
lahir la Muhammad Fahry bin Azwar
berat 3.68kg 49cm
doc terus letak fahry yg masih merah berdarah2 lg kat dada
sebak je dada aku
nmpk bibird-konpem la lelaki
doc cina tue bg gunting kat asben aku suh potong tali pusat
aku rase mcm terharu pulak ayah dia diberi penghormatan utk potong tali pusat
doc cina tue siap cakap
"baca bismillah & selawat"
aku pon ternganga jap doc tue ckp mcm tue

dr jauh aku nmpk nurse bersihkan fahry
dengar ayah azankan fahry
menitik air mata ayah mase azankan fahry kan
aku tengok sume kat ats tue mase doc tgh jahit bwh nue
lame jugak dia jahit
besar jugak la koyaknye
setel sudah sume aku nk di bawa g wad
aku nmpk la darah mmg Subhanallah banyak sungguh kat lantai
tatau nk kata ape
1st time revealed to public
my 1st BIRTH STORY

: fresh from the oven:

segala nikmat & hikmat datang dr ALLAH
syukur atas segala kurniaan Allah
Allah Maha Kaya











4 comments:

mama glam said...

doc cina yang nozie kata tu pompuan eik? klu yang tu bukan cina lah nozie.. dia melayu tapi muka macam cina abis! (wah! dah lama sangat hari tu dok hospital sampai siap dah boleh interview nurse2 kat situ.. hahahahha)

Nozie Yusof said...

doc cina lelaki..tp mungkin jgk mu'alaf kot. yg pompuan muka mcm cina tue sy pasan jgk.
dia suka pakai baju kurung kain cotton kan?

Iryani Noor said...

lain org lain pengalaman kn..
lama gak ko kena admit ye..
tp apa pon alhamdulillah smer slamat =p..
seminggu sblom aku bersalin dulu pon reading BP aku tinggi, tu pasal aku dpt MC sampai la aku bersalin... huhuhu kalu ingat2 balik time dlm labor room tu mmg ngeri.. tp windu plak time ngandung dulu =p.. eheheh..

~n0rliza 0thman~ said...

nozie, mak aii panjang nye...

ko induce sampai 3 kali ke?mak aii.. sakit induce ni mmg laaa... haruu..

tapi bila baby dah lahir, hmm dah tak terasa lak sakit tu hehe..syukur2..

so no.2 bila lak? hahaha!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails